Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /home/joranzx6/domains/articulum.nl/public_html/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111
De slimme student is vaker een stoner – Articulum
Articulum
Now Reading:

De slimme student is vaker een stoner

De slimme student is vaker een stoner

Dit weekend kwam mij het meest unieke onderzoek van de afgelopen tijd onder ogen. De ‘slimme student’ blijkt steeds vaker af te wijken van de sigaretten, maar juist meer te blowen dan zijn ‘domme’ equivalent, aldus een Engels onderzoek. Hoe zit dit, wat zijn de gevolgen en hoe verre klopt dit met Nederland?

Nederland staat al jaren vooraan als het gaat om gebruik van wiet en hasj onder jongeren. Bijna 20% van de HBO’ers en WO’ers heeft wel eens een jointje tussen zijn lippen gehad, waar dat bij de leeftijdscategorie 15-19 zo’n 11% is. Onze Vlaamse buren doen het nog iets beter, 22% van de studenten zegt in het afgelopen jaar wel eens geblowed te hebben. In Duitsland, waar het officieel bij wet verboden is de groene softdrug te gebruiken, heeft 12% aangegeven te blowen. We bevinden ons dus in een goed gezelschap als het gaat om onze buurlanden.
Dit getal is interessant, aangezien er op het MBO aanzienlijk minder geblowed wordt; hier gaat het om 9%. Zit er dus echt een consistente lijn in intelligentie en drugsgebruik?

Best een aanzienlijk aantal studenten geeft dus aan wel eens geblowed te hebben, hoeveel hiervan frequent gebruikt is niet bekend. Maar wat zijn nu precies de effecten van de drug op je schoolprestaties, en waarom grijpen vooral de begaafdere studenten naar wiet? Het antwoord op deze twee vragen is een en hetzelfde; de drug kalmeert. Dit wil zeggen dat bij gebruik, je je dermate rustig zult voelen dat zelf een kernoorlog je nog weinig zal interesseren. Het cijfer van depressies en stress-klachten is bij de student aan het WO of HBO hoger dan bij de MBO’er, dus een coherente lijn in stress-klachten en drugsgebruik is merkbaar; hoe meer stress, hoe sneller de kans dat je naar een kalmerend middel als wiet grijpt.

Alleen positiviteit is het niet. Helaas heeft blowen ook een naar side-effect; het kan bij langdurig gebruik je concentratie en geheugen dermate aantasten dat je de samenleving weinig meer goed zult doen dan gemeentewerker met een prikstok. Een moeilijke, stressvolle studie afmaken zonder concentratie of een goed geheugen is namelijk een onmogelijke opgave.

Nu er recentelijk ook nog eens een nieuwe wet door de kamer is die het gebruik van soft drugs vergemakkelijkt, lijkt het hek van de dam. echter blijkt na wat rondvraag het aantal studenten wat nu drugs wil gaan proberen nog verwaarloosbaar. De nieuwe wet zal het bespreekbaarder maken voor mensen die reeds gebruiken, maar dan houdt het ook wel op. Uw redacteur waagt zich er niet aan, zijn betere helft en een glas wijn zijn genoeg drugs voor een avond. Drugs laat hij lekker over aan ander personeel van deze organisatie.

Afbeelding: RTLNieuws

Share This Articles
Written by

Oude artikelen van Articulum!


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/joranzx6/domains/articulum.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/joranzx6/domains/articulum.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *