Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /home/joranzx6/domains/articulum.nl/public_html/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111
Jong, creatief, vallen & opstaan; waar je volgens Justin van Dongen (16) op moet letten bij het starten van je eigen bedrijf – Articulum
Articulum
Now Reading:

Jong, creatief, vallen & opstaan; waar je volgens Justin van Dongen (16) op moet letten bij het starten van je eigen bedrijf

Jong, creatief, vallen & opstaan; waar je volgens Justin van Dongen (16) op moet letten bij het starten van je eigen bedrijf

Justin van Dongen is jong, creatief en een echte ondernemer. Hij wilde zijn bedrijf dan ook graag naar een hoger niveau tillen, maar liep als zovele jonge ondernemers tegen de muur van regels op in Nederland en vocht daarom bij de rechter voor zijn eigen bedrijf. Hoe ging dat en wat kun jij daarvan leren?

Wanneer ontstond het idee voor JKC Media?

Het idee is ontstaan toen ik veertien jaar oud was. Ik had me toen al verdiept in web development en wilde me hier graag verder in ontwikkelen. Toen ben ik een eenmanszaak begonnen.

Wanneer merkte je dat het bedrijf uit zijn schoenen begon te groeien, de stap naar de B.V. nodig was?

Eigenlijk had ik vanaf het begin al met een B.V.-constructie willen werken. Maar op 14- of 15-jarige leeftijd kun je nog geen handlichting aanvragen dus begon ik toen vanuit een eenmanszaak mijn bedrijfje op te bouwen.

De reden waarom ik nu ben overgestapt naar een B.V. is voornamelijk vanwege de aansprakelijkheid. Daarnaast is het ook financieel voordeliger.

Je ouders, vonden die het wel zo’n goed idee?

In het begin moest ik mijn ouders wel overtuigen van mijn zakelijke plannen. Uiteindelijk kreeg ik hen overtuigd en gaven zij toestemming om JKC Media (https://www.jkc-media.nl) te starten op veertienjarige leeftijd. Mijn vader ging trots mee naar de Kamer van Koophandel om de eenmanszaak op te richten. En we zijn met het gezin uit eten geweest om het te vieren.

Vervolgens was wel wat lastiger om mijn ouders te overtuigen van de handlichting en het belang van een besloten vennootschap. We hebben toen advies ingewonnen bij twee deskundigen. Daarna zagen mijn ouders er gelukkig ook de voordelen van in.

Kun je ons iets meer vertellen over dat proces, aan welke regeltjes je allemaal moet voldoen bijvoorbeeld?

Het begint met het formeel aanvragen van de handlichting. Hiervoor moet je minimaal zestien jaar oud zijn. Je stuurt het verzoekschrift samen met de geboorteakte op naar de rechtbank.

Daarna word je uitgenodigd voor een zitting, samen met je ouders. Je moet je verzoek dan mondeling toelichten. Het is hierbij belangrijk dat de kantonrechter ook overtuigd is (of wordt) van je plannen. Het feit dat je handlichting aanvraagt betekent namelijk niet dat je het ook altijd toegekend krijgt. Gelukkig had de rechter er geen bezwaar tegen. Hij wenste me zelfs veel succes en gaf me nog een goed advies over het helder communiceren met klanten.

Nadat de handlichting werd verleend, moest ik dit ook publiceren in een (regionaal) dagblad van de kantonrechter. Vervolgens kon ik naar de notaris en nog dezelfde dag stonden de besloten vennootschappen (JKC Media B.V. en JKC van Dongen Holding B.V.) geregistreerd bij de Kamer van Koophandel.

Welke tip wil je jongeren meegeven die momenteel voor dezelfde vraag staan?

Ga bij jezelf na of ondernemerschap echt iets voor jou is. Je moet er bijvoorbeeld tegen kunnen dat het af en toe wat minder kan lopen, dat je er met een klant niet goed uitkomt, dat je geen vast salaris hebt en veel moet investeren. Maar als je het leuk vindt om dingen (grotendeels zelf) te ontdekken, veel bij te leren, aan te pakken, ‘eigen baas te zijn’ en geld te verdienen met dingen doen die je leuk vindt, dan zou ik ervoor gaan!

Mocht je als jonge, startende ondernemer een vraag hebben, neem dan gerust contact met me op: https://www.jkc-media.nl/contact

Share This Articles
Written by

Oude artikelen van Articulum!


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/joranzx6/domains/articulum.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/joranzx6/domains/articulum.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *